Asiantuntijalla on asiaa

Mikä käsipyörä sopii juuri sinulle?

20.4.2022

Aivan kuten on olemassa lukuisia erilaisia polkupyöriä, on olemassa myös erilaisia käsipyöriä, jotka on mukautettu yksittäisen henkilön tarpeisiin ja mieltymyksiin. Ei siis ole väliä, minkä ikäinen tai kuntoinen olet – on sinusta kiinni, haluatko vain päästä nopeammin paikasta toiseen, lähteä lyhyelle pyöräretkelle vai kokeilla uutta urheilulajia. Joissakin tapauksissa voit jopa käyttää käsipolkupyörääsi myös jalalla tai yksinkertaisesti nauttia sähköisen käyttövoiman eduista.

Mikä käsipyörä on minulle sopiva?

Kysymykseen vastaamiseksi on huomioitava seuraavat tekijät:

  • Vammasi aste. Liikkuvuutesi vaikuttaa siihen, mikä ajotapa sopii sinulle. Joitakin polkupyöriä käytetään jaloilla, toisten käyttö perustuu pelkästään käsivarsien voimaan, ja joitakin käytetään näiden yhdistelmällä.
  • Käyttötarkoitus. Saatavilla on eri malleja riippuen siitä, mihin tahdot käsipyörääsi käyttää. Kaupunki- tai maaseuturetken aikana sen on täytettävä erilaiset vaatimukset, kuin jos haluat osallistua urheilukilpailuihin. Kuten tavallisten polkupyörien kohdalla, myös käsipolkupyörien mallit poikkeavat toisistaan joissakin tapauksissa huomattavasti.
  • Säätömahdollisuudet. Jokainen käsipyörä voidaan säätää jossain määrin kuljettajalle ja hänen pyörätuolilleen sopivaksi. Tähän kuuluvat istuimet, ohjaustangot, irrotettavat rungot ja niin edelleen. Siksi on parasta tutustua malleihin henkilökohtaisesti ja kokeilla niitä, ennen kuin teet valintasi.
  • Yksin vai tandemina. Ehkä et halua lähteä pyöräretkelle yksin tai tarvitset jonkun auttamaan sinua. Tätä varten on olemassa tandem-versioita, jotka on kehitetty erityisesti vammaisia käyttäjiä varten.
  • Kiinnitin tai erikoispyörä. On olemassa käsipyöriä, jotka voidaan kiinnittää pyörätuoliin, jolloin voit vaihtaa nopeasti pyörätuolin ja käsipyörän välillä. Toisaalta on olemassa urheiluversioita, joissa käsipyörä on lähes vaakasuorassa asennossa nopeuden optimoimiseksi.

Kuten olet jo oppinut, vammaisille ihmisille on monia eri vaihtoehtoja. Yksinkertaisuuden vuoksi keskitymme kuitenkin kahteen käsipolkupyörätyyppiin, nimittäin pyörätuoliin kiinnitettäviin käsipyöriin ja makuupyöriin.

Yhdistä ja lähde liikkeelle

Yksinkertaisesti kiinnittämällä käsipyörä pyörätuoliin, se voidaan helposti integroida jokapäiväiseen elämään. Samalla saat käsipolkupyörän lääketieteelliset ja terapeuttiset hyödyt. Koska kaikki ylävartalon lihakset vahvistuvat, ryhti paranee. Yksipuolisen asennon ja liikkeen aiheuttamat pitkäaikaiset vauriot estetään.

Pyörätuoliin voidaan helposti kiinnittää lisävarusteena käsipyörä. Haltijan valikoimasta löydät Stricker-käsipolkupyörät monenlaisiin jokapäiväisen elämän tarpeisiin. Käsipolkupyörät on helppo kiinnittää itse pyörätuolissa istuen.

Jos haluat käyttää lihaksia hyvin, manuaaliset Stricker City (myös lasten mallina), Ultra tai Sport sopivat sinulle. Hybridimalli ElectroDrive Lipo Smart avustaa pyöräilyliikettä sähköisesti ja sähkömoottorilla toimivan Lipo Lomon avulla muutat pyörätuolisi skootteriksi hetkessä.

Uppoudu urheilun maailmaan

Sunrise Medicalin SHARK-käsipolkupyöräsarja sopii urheilijoille ja sellaisiksi haluaville. Nämä käsipyörät eivät ole pyörätuoliin kiinnitettäviä, vaan itsenäisiä käsipyöriä, joissa on kaksi takapyörää ja erityinen, lähes vaakasuora istuin. Teet kaiken käsilläsi – hallintalaitteista ajamiseen ja jarruihin. Shark-malleista on saatavana eri versioita.

Jos haluat kokeilla lajia ensin eikä sinulla ole suuria tavoitteita, Shark RT on sopiva. Etuhaarukan korkeutta voidaan säätää portaattomasti. Malli on erityisen vakaa leveän akselivälin ansiosta. Jalkatukia voi myös säätää, joten voit valita itsellesi mukavimman asennon. Sen sijaan Shark RS on kehitetty erityisesti huippu-urheilijoita varten. Akseliväli on hieman kapeampi ja painopiste on alempana, joten voit saavuttaa korkeat kaarreajonopeudet.

Artikkeli on käännetty ja mukailtu englanninkielisestä tekstistä, joka on julkaistu täällä.

Lue myös Jani Peltopuron blogikirjoitus käsipyöräilyn sosiaalisesta puolesta