Ajankohtaista

Syyhyn torjunta ja hygieniavinkit

Taudin hoitamisen lisäksi on tärkeätä hoitaa samanaikaisesti kaikki tartunnan saaneet henkilöt ja pestä pinnat, vaatteet ja vuodevaatteet, jotta tartunta ei leviäisi edelleen. 

29.2.2024

Syyhy on ihoon tarttuva loistautitauti, joka aiheutuu syyhyluteen (Sarcoptes scabiei) aiheuttamasta infektiosta. Tämä pieni loinen kaivautuu ihon pinnan alle ja aiheuttaa voimakasta kutinaa, erityisesti öisin. Syyhy leviää yleensä ihmiseltä toiselle läheisessä kontaktissa. Taudin hoitoon on saatavilla voidemainen itsehoitovalmiste sekä tablettina otettavia reseptilääkkeitä. Lisäksi on tärkeätä hoitaa samanaikaisesti kaikki tartunnan saaneet henkilöt ja pestä pinnat, vaatteet ja vuodevaatteet, jotta tartunta ei leviäisi edelleen. 

Sarcoptes scabiei lähikuvassa
Kuva: Shutterstock

Syyhyyn altistuneiden pintojen puhdistuksessa on tärkeää ottaa huomioon syyhyluteiden mahdollinen läsnäolo ja niiden leviämisen estäminen.

Näin puhdistat syyhyyn altistuneet tekstiilit ja pinnat 

  1. Pese kaikki tekstiilit, kuten vaatteet, vuodevaatteet ja pyyhkeet, jotka ovat olleet kosketuksissa tartunnan saaneen kanssa. Käytä Bea Pro Kirjopesujauhetta tai HETI Pehmeä pyykinpesunestettä. Pesuveden lämpötila suositellaan olevan yli 60°C, koska korkea lämpötila auttaa tuhoamaan syyhyluteet ja niiden munat. Jos pyykkiä ei voi pestä yli 40°C lämpötilassa, voidaan apuna käyttää pyykinpesuaineen joukkoon laitettavaa Chirox-desinfiointiainetta.   
  1. Puhdista kovat pinnat, kuten pöydät, ovet ja kahvat, huolellisesti käyttäen HETI Yleispesu puhdistusainetta ja tarvittaessa Virkon 1% tai HETI Desipesu Pro Spray desinfiointiainetta. Noudata käyttöohjeita huolellisesti. 
  1. Imuroi kaikki huoneet, joissa tartunnan saanut henkilö on ollut sekä patjat, matot, sohvat ja päällystetyt tuolit. Vaihtoehtoisesti voit tuulettaa tekstiilipintaiset huonekalut ja patjan huolellisesti, jolloin on suositeltavaa poistaa tavarat käytöstä kolmen vuorokauden ajaksi. Muista tyhjentää imurin pussi tai säiliö välittömästi käytön jälkeen ja hävitä sisältö suljetussa muovipussissa. 

Muista, että tartunnan saanut henkilö voi tartuttaa muita ennen oireiden ilmenemistä. Siksi on tärkeätä huolehtia henkilökohtaisesta hygieniasta.

Nainen raapii käsivarttaan
Kuva: Shutterstock

Näin vältät syyhytartunnan 

  1. Vältä yhteisiä tiloja ja läheistä kosketusta tartunnan saaneiden kanssa. 
  1. Jos olet kosketuksissa tartunnan saaneen henkilön kanssa esimerkiksi hoitotyössä, käytä suojavarusteita, kuten kertakäyttöisiä Bea Pro käsineitä ja kertakäyttöistä hihallista Bea Pro esiliinaa tai kertakäyttöistä Bea Pro suojatakkia.  
  1. Vältä jakamasta esineitä, kuten vaatteita, pyyhkeitä, vuodevaatteita tai hygieniatarvikkeita, tartunnan saaneiden henkilöiden kanssa.  
  1. Pese kädet säännöllisesti hellävaraisella Bea Pro– tai LV pesunesteellä ja vedellä, erityisesti ennen ruokailua ja wc-käynnin jälkeen sekä jos käsissä on näkyvää likaa.  
  1. Käytä hellävaraista LV käsihuuhdetta käsien desinfektioon. 

Jos epäilet syyhytartuntaa, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen mahdollisimman pian. Nopea hoito sekä puhtaudesta ja henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtiminen auttavat estämään tartunnan leviämistä muihin. 

Kysy lisätietoja