Käsihygienia ja ihonhoito osana terveydenhuollon arkea

Ihonhoito on tärkeä osa ammattilaisen arkea

Käsihygienia ja ihonhoito osana terveydenhuollon arkea

Terveydenhuollon arkeen kuuluu olennaisena osana hyvä käsihygienia. Hyvä käsihygienia on paras yksittäinen keino torjua mikrobitartuntoja ja ehkäistä hoitoon liittyviä infektioita.

Kun puhutaan hyvästä käsihygieniasta, ei sovi myöskään unohtaa ihon hoitoa. Terve, ehjä iho suojaa tartunnanaiheuttajilta, koska mikrobit kiinnittyvät terveeseen, sileään ihoon huonommin kuin kuivaan, rikkinäiseen ihoon.

Päivittäisen puhdistus- tai pesuaineen valinta on pieni asia, mutta sillä on huomattava vaikutus ihosi hyvinvointiin ja puhtauteen. LV-tuotteissa ei tingitä puhtaudesta, hellävaraisuudesta eikä turvallisuudesta. Käytämme tutkitusti turvallisia ja hellävaraisia raaka-aineita.

LV-tuotteet eivät sisällä ylimääräisiä ainesosia, kuten hajusteita ja väriaineita, ja siksi ne kuormittavat vähemmän ihoasi ja ympäristöäsi. Kaikki tuotteet on kehitetty yhteistyössä Allergia-, Iho- ja Astmaliiton kanssa, minkä vuoksi ne soveltuvat erinomaisesti herkkäihoisille, allergisille ja atoopikoille.

Käsien pesu

Käsienpesu on tärkeä osa käsihygieniaa, koska se vähentää huomattavasti mikrobien määrää ihon pinnalla, siten ratkaisevasti ennaltaehkäisten infektiotartuntoja.

Käsienpesu on tärkeä osa käsihygieniaa, koska se vähentää huomattavasti mikrobien määrää ihon pinnalla, siten ratkaisevasti ennaltaehkäisten infektiotartuntoja.

Kädet tulisi pestä sairaalahygieniaohjeiden mukaisesti töihin tullessa, kun käsissä on näkyvää likaa, vessassa käynnin jälkeen, ennen ruokailua sekä ripulipotilaiden hoitamisen jälkeen. On tärkeää muistaa kuivata kädet huolellisesti pesun jälkeen, koska kuivissa käsissä on vähemmän mikrobeja kuin kosteissa käsissä.

LV Pesuneste sopii käsien ja koko vartalon päivittäiseen pesuun. Tuote puhdistaa ihon tehokkaasti liasta, mutta tekee sen hellävaraisesti säästäen ihon omaa luonnollista rasvaa, eikä siksi kuivata ihoa. Lisäksi LV pesuneste sisältää ihoa kosteuttavaa glyserolia.

LV Pesuneste pesee tehokkaasti, mutta hellävaraisesti lian iholta säästäen ihon omaa rasvaa, eikä siksi kuivata ihoa. Lisäksi tuote sisältää myös kosteuttavaa glyserolia.

Käsihuuhteen käyttö

Huolellinen käsien puhdistaminen käsihuuhteella on tärkeää kaikkien sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaiden hoidossa ja huolenpidossa. Käsihuuhteella voidaan korvata vesipesu sekä kosteusvoiteiden käyttö kutiavan ja kuivan ihon hoidossa. Saippuapesun vähentäminen ja käsihuuhteen runsas käyttö pitävät kädet kunnossa ja suojaavat ihoa kuivumiselta.

Käsihuuhdetta suositellaan käytettävän käsien pesun jälkeen vähentämään ihoärsytystä. Kirvely käsien desinfektion yhteydessä on merkki ihon pintakerroksen rikkoutumisesta. Tällaisessa tilanteessa käsihuuhteen käytön jatkaminen ja käsien pesun vähentäminen nopeuttavat ihon paranemista.

Etanolipohjaista käsihuuhdetta käytetään lisäksi monien ihotautien hoidossa, kuten taliköhnärokahtuman, infektioekseeman sekä teini-ikäisen ja aikuisen atooppisen ihottuman hoitoon.

Ihoa hoitavaa ja kosteuttavaa glyserolia sisältävä, etanolipohjainen LV Käsihuuhde soveltuu päivittäiseen käyttöön. LV käsihuuhde on tutkitusti tehokas mikrobeja vastaan. Se on koostumukseltaan  helposti levittyvä ja nopeasti kuivuva.

Tärkeintä käsihuuhteen käytössä on muistaa ottaa riittävästi huuhdetta, levittää käsihuuhdetta joka puolelle käsiin ja jatkaa hieromista niin kauan, että kädet ovat kuivat. Lisäksi THL suosittelee, että huuhdetta hierottaisiin käsiin 20-30 sekuntia desinfektiotehon varmistamiseksi.

IHON RASVAUS

Käsien ihosta kannattaa huolehtia käyttämällä säännöllisesti kosteusvoiteita.

Terve, sileä iho on paras suoja. Käsien ihosta kannattaa huolehtia käyttämällä säännöllisesti kosteusvoiteita. Ne eivät heikennä käsihuuhteen tehoa. Kosteusvoiteesta saa parhaan hyödyn, kun rasvaa kädet ennen nukkumaanmenoa.

Kädet kuivuvat talvella herkemmin, sillä ilmankosteus on matala. Käsivoiteet suojaavat pysyvää mikrobistoa ja pidättävät kosteuden ihossa.

LV Käsi- ja vartalovoide on ammattilaisten kiireiseen arkeen suunniteltu, minkä vuoksi sen kehityksessä on pidetty huoli siitä, että se levittyy ja imeytyy hyvin. Voiteen korkea 16 % rasvapitoisuus edistää  kuivan ja karhean ihon paranemista.

Kynsien hoito

Myös kynnet vaikuttavat käsihygieniaan. Erityisesti hoivatyössä olevien tulisi pitää kynnet lyhyinä, eikä antaa kynsien kasvaa  sormenpäiden yli.

Myös kynnet vaikuttavat käsihygieniaan. Erityisesti hoivatyössä olevien tulisi pitää kynnet lyhyinä, eikä antaa kynsien kasvaa  sormenpäiden yli.

Kynsinauhat ja kynnet on hyvä rasvata ja hoitaa säännöllisesti. LV Käsi- ja vartalovoide soveltuu hyvin myös kynsinauhojen rasvaamiseen.

Kynsien liuskoittuminen johtuu kynsilevyn kuivumisesta ja haurastumisesta esim. märissä olosuhteissa työskentelyn seurauksena. Myös tiheä kynsilakanpoistoaineen käyttö kuivattaa kynsiä. Liuskoittumista voi ehkäistä leikkaamalla kynnet pyöreiksi ja viilaamalla ne hienolla viilalla. Viila kannattaa kallistaa kynnen alle, jolloin kynnen kerrokset sulkeutuvat.

LV käsi- ja vartalovoide soveltuu hyvin myös kynsinauhojen rasvaamiseen.

Suojakäsineiden käyttö

Käsiä voi suojata käyttämällä suojakäsineitä. Suojakäsineiden käytössä noudatetaan aina sairaalahygieniaohjeistusta. Käsineitä suositellaan käytettävän myös vapaa-aikana esim. kotona siivotessa ja puhdistusaineita käytettäessä. Käsineet puetaan aina kuiviin ja desinfioituihin käsiin.

Bernerillä on laaja valikoima erilaisia suojakäsineitä eri tarpeisiin. Kaikki suojakäsineemme ovat amfori BSCI-auditoiduilta valmistajilta.

Tutustu käsihygienian ja ihonhoidon oppaaseemme

Lataa opas tästä