Korona-virus lähikuvassa, kuva: CDC/Dr. Fred Murphy
Asiantuntijalla on asiaa

Desinfiointi- ja suojausratkaisut ammattilaisille vaativaan suojaukseen

Koronavirus on vaipallinen virus, jota vastaan ei ole olemassa tartunnalta suojaavaa rokotetta. Virustartunnan ehkäisyssä hyvä käsi- ja yskimishygienia, sekä pintojen tehokas desinfiointi on ensiarvoisen tärkeää.

28.10.2020

Viime viikkoina on uutisoitu paljon siitä, kuinka 2019-nCoV -koronavirus leviää kiihtyvällä vauhdilla Suomessa. Tautiin sairastuneita on jo ympäri maailmaa ja tartuntaluvut ovat kasvussa.

2019-nCoV -koronavirusta vastaan ei ole olemassa rokotetta, joka suojaisi tartunnalta.  Kyseessä on samantyyppinen virus kuin MERS- ja SARS-virukset, jotka tarttuvat ihmiseen hengitystie-eritteiden välityksellä käsistä, ilmasta ja pinnoilta. Hyvällä käsi- ja yskimishygienialla voidaan katkaista tehokkaasti viruksen tartuntareitti. Hyvällä käsihygienialla tarkoitetaan käsien pesemistä vedellä ja saippualla sekä desinfioimista hieromalla käsihuuhdetta huolellisesti käsiin.

Koronavirus on vaipallinen virus. Alkoholi tehoaa vaipallisiin viruksiin yleensä hyvin liuottaen sen vaipan. 2019-nCoV -koronavirusta ei voida tällä hetkellä erikseen testata EN-tehotesteillä. Ammattilaisille tarkoitetuista käsidesinfiointiaineista LV Käsihuuhde ja Dilutus 90 tehoavat sekä vaipallisiin että vaipattomiin viruksiin. Vaipattomat virukset ovat lähtökohtaisesti paljon vaikeampia desinfioitavia kuin vaipalliset virukset kuten koronavirus.

Pisaratartunnan ehkäisy

Pisaratartunta ilmateitse voidaan ehkäistä hyvän käsihygienian lisäksi hyvällä yskimishygienialla. Suu- ja nenä suojataan kertakäyttönenäliinalla, kun yskitään tai aivastetaan. Jos ei ole nenäliinaa, yskitään tai aivastetaan puseron hihan yläosaan, ei omiin käsiin. Käytetty nenäliina laitetaan välittömästi käytön jälkeen roskiin.

Suu-nenäsuojukset ja hengityksensuojaimet toimivat tehokkaina ehkäisykeinoina pisaratartuntaa vastaan. Suu-nenäsuojuksessa tai hengityksensuojaimessa on roiskeita kestävä kerros, joka suojaa vereltä ja kehon eritteiltä. Suodattavat puolikasvosuojat (suojataso FFP3 ja FFP2) antavat korkean suodatuskapasiteetin ansiosta erinomaisen suojauksen bakteereita ja viruksia, kuten tuberkuloosia, SARS:ia, tuhkarokkoa, vesirokkoa ja sikotautia vastaan. Suojainten valinnassa tulee noudattaa sairaalakohtaisia ohjeita.

Desinfiointiratkaisut pinnoille ja laitteille

Bernerin valikoimasta löytyy monia desinfiointiratkaisuja. Tehotesteillä todistetusti sairaalaympäristön pintojen desinfiointiin tuotteistamme soveltuvat alkoholipohjaiset Desinfektol P ja Desiol sekä peroksygeenipohjainen Rely+On™ Virkon. Muiden kuin sairaalaympäristöjen desinfiointiin, esimerkiksi lentokenttien asiakaspalvelupisteiden sekä muiden julkisten tilojen kosketuspinnoille, soveltuvat alkoholipohjaiset Desinfektol T ja puhtaille kuiville pinnoille HETI Jälkidesi.

Laitteet ja pinnat on desinfioitava aina valmistajan ohjeita noudattaen. Lisätietoa tuotteiden turvallisuudesta löytyy tuotteiden käyttöturvallisuustiedotteesta Berner MedLabin kotisivuilta, joilta löytyy myös koronavirukselta suojautumiseen ja leviämisen hidastamiseen soveltuvat tuotteet.

Infektioidentorjuntatiimin puolesta tuotepäällikkö Tea Tulkki ja tuotekehityskemisti Maria Liljelund