Asiantuntijalla on asiaa

Vinkkejä pyörätuolin puhdistukseen ja desinfiointiin

1.12.2021

Pyörätuolin kunnollinen puhdistus ja desinfiointi on tärkeää pyörätuolin käyttöiän pidentämiseksi ja sen säilyttämiseksi uuden näköisenä pidempään, mutta myös bakteerien ja virusten, kuten COVID-19:n, leviämisen estämiseksi.

Maailman Terveysjärjestö WHO on antanut joitakin oleellisia suosituksia COVID-19:n leviämisen estämiseksi. Suosituksiin kuuluu fyysisen etäisyyden pitäminen, säännöllinen käsienpesu ja usein käytettävien pintojen ja tuotteiden huolellinen puhdistaminen.

Haluamme jakaa joitakin ohjeita ja vinkkejä avuksi pyörätuolisi päivittäiseen desinfiointiin ja siten auttaa estämään viruksen leviämistä.

Kuinka puhdistaa ja desinfioida pyörätuoli

Puhdistaminen vs. desinfiointi

Ensimmäiseksi tulee muistaa, että puhdistaminen ei ole sama asia kuin desinfioiminen. Puhdistaminen poistaa taudinaiheuttajia ja likaa pinnoilta, mutta ei tapa taudinaiheuttajia. Niiden poistaminen vain vähentää taudinaiheuttajien määrää ja pienentää infektioiden levittämisen riskiä.

Toisaalta mikro-organismeja kuten bakteereja tapetaan desinfioimalla pyörätuoli kemiallisilla aineilla. Tämä ei välttämättä puhdista likaisia pintoja. Tappamalla taudinaiheuttajia pinnoilta puhdistamisen jälkeen voidaan vielä paremmin estää tarttuvien tautien leviäminen.

Puhdista siis pyörätuolisi säännöllisesti ja desinfioi se lisäksi käyttämällä pinnoille tarkoitettuja erityisiä desinfiointiaineita. Kyseisissä tuotteissa on merkintä bakteereja ja viruksia tappavasta vaikutuksesta. Lue valmistajan ohjeet huolellisesti varmistaaksesi oikeaoppisen käytön ja desinfiointituloksen.

Vinkkejä ja suosituksia pyörätuolin puhdistamiseen

 • On tärkeää puhdistaa pyörätuoli aina, kun olet käynyt yleisellä paikalla kuten ruokakaupassa.
 • Kaikki kontaktipinnat tulee käsitellä desinfiointiaineella. Desinfioi pyyhkeillä, joissa on vähintään 70 % alkoholia tai muilla hyväksytyillä kaupallisesti saatavilla olevilla pintojen desinfiointiin tarkoitetuilla aineilla. Desinfiointiaineen on annettava vaikuttaa pinnalla vähintään 15 minuuttia. Sen jälkeen pinta tulee pyyhkiä liinalla ja huuhdella käyttämällä aseptista pyyhettä.
 • Sähköpyörätuolin joystick voidaan puhdistaa kostealla liinalla ja laimennetulla desinfiointiaineella.
 • Varmista, että kaikki pinnat huuhdellaan puhtaalla vedellä ja kuivataan huolellisesti desinfioinnin jälkeen. Muista, että kuivaamisen laiminlyönti voi vahingoittaa pyörätuolia. On aina parempi käyttää puhdistukseen kosteaa liinaa, ei koskaan märkää.
 • Älä käytä liuottimia, valkaisuaineita, hankausaineita, synteettisiä puhdistusaineita, vahoja tai suihkeita.
 • Tarkista pyörätuolin mukana toimitetusta oppaasta tarkemmat ohjeet ohjauslaitteiden puhdistukseen.
 • Älä unohda käsinojien, kahvojen tai muiden osien, joihin pyörätuolin käyttäjä tai avustaja koskee usein, puhdistamista.

Alla on lista pyörätuolin osista, joiden puhdistaminen on tärkeintä.

Pyörätuolin tärkeimmät puhdistettavat osat

Vaikka on suositeltavaa puhdistaa pyörätuolin koko runko yleisellä paikalla käynnin jälkeen, jotkut lisäosat ja komponentit, kuten istuintyyny, käsinojat tai kelausvanteet, vaativat erityistä huomiota, sillä ne ovat usein alttiina viruskontaminaatiolle.

 • Etu- ja takapyörät: Pyörätuolisi pyörät ovat suorassa kontaktissa maahan ja sitä kautta kaikenlaisiin taudinaiheuttajiin. Siinäkin tapauksessa, että pyörätuolia ei desinfioida päivittäin, on suositeltavaa käydä puhdistusrutiini läpi aina, kun palaat kotiin. Varmista ennen puhdistamista, että desinfiointiaine soveltuu käytettäväksi pyörätuolillesi. Voit käyttää myös saippuavettä ja kuivata istuimen perusteellisesti. Älä koskaan suihkuta sähköpyörätuoliasi tai saata sitä suoraan alttiiksi vedelle.
 • Kahvat: Kahvat ovat pyörätuolissa yksi infektioiden päälähteistä, sillä yleensä monet kädet koskettavat niitä, mikä mahdollistaa virusten siirtymisen. Tämän vuoksi on välttämätöntä puhdistaa ne desinfiointiaineella, jossa on merkintä bakteereja ja viruksia tappavasta vaikutuksesta.
 • Käsinojat: Samoin käsinojiin kosketaan usein ja siksi ne tulisi desinfioida pintojen desinfiointiin tarkoitetuilla aineilla, mikäli mahdollista.
 • Joystick ja kelausvanteet: Pyörätuolia puhdistettaessa ei voi unohtaa sähköpyörätuolin joystickin ja manuaalipyörätuolin kelausvanteiden desinfiointia. Ne ovat jatkuvassa kosketuksessa käyttäjän käsiin ja niihin voi kertyä suuria määriä taudinaiheuttajia.
 • Istuintyyny ja selkänoja: Pehmustetut osat ovat jatkuvassa kosketuksessa käyttäjän vartaloon. Hankaus ja hikoilu voivat osaltaan vaikuttaa bakteerien kerääntymiseen ja leviämiseen. Mikäli mahdollista, käytä desinfiointiainetta, anna sen vaikuttaa noin 15 minuuttia ja kuivaa paperiliinalla tai kertakäyttöpyyhkeellä.

Jos käytät muunlaisia liikkumisen apuvälineitä, kuten kyynärsauvoja tai kävelykeppejä, voit noudattaa samoja suosituksia ja desinfioida apuvälineesi ne osat, joihin kosketaan usein, erityisesti, jos käytät niitä julkisilla paikoilla.

Artikkeli on ilmestynyt alkujaan englanniksi täällä.